Yetkinliklerin incelenmesi daha önceki yazılarımdada belirttiğim gibi İK süreçlerinin bir çok alanını ve şirketin kaderini direkt olarak etkileyen bir süreçtir. bu incelemeler başlıca şu alanlarda etki eder.
- Seçme ve Yerleştirme :
- yetkinliklerin belirlenmesi ile içeride bulunan gizli hazineler değerlendirilerek depatmanlar arası transferler yapılabilir, yetkinliği bulunmayan kişiler yerine yeni personel alınması yoluna gidilebilir.
- Eğitim ve Geliştirme :
- yetkinliği olan ama daha iyi seviyeye ulaşma potansiyeli görülen personelin eksik olduğu noktalara göre eğitilerek şirkete katacağı değerin yükseltilmesi, daha üst pozisyonlara hazır hale getirilmesi hedeflenir.
- Kariyer Planı :
- eğitim kısmındada belirttiğimiz gibi yetkinliklerin arttırılması, potansiyelin değerlendirilmesi ile kişilerin kariyer planları hazırlanıp, onların daha motive bir şekilde çalışarak hem şirkete değer katması hemde yükselmesini sağlayacak planlar yapılmasıdır.
- Ücretlendirme :
- yetkinlik bazlı garede sistemi kullanılarak kişilerin adil maaş düzeyine ulaşması sağlanır. ayrıca yetkinliğin artmasının kişinin maaşına etki eteceği anlaşılması ile kişilerin daha iyi ücret için yetkinlik arttırması ve şirkete değer katması arttırılır.
- Yedekleme :
- ihtiyaç duyulan yetkinliklerin belirlenmesi ile yatırım veya şirket içi personel değişimine hazırlık olarak personel yedeklerinin gerek iç gerekse dış kaynaklar ile yedeklenmesi, şirketin iş süreçlerinin devamında sorun yaşanmaması için çok önemli bir aşamadır.
sadece bu başlıklar bile yetkinlik analizinin şirketler için nekadar önemli olduğunu anlamamız için yeterli olacağını düşünüyorum.